TULEVAISUUS RAKENNETAAN TÄNÄÄN.
Kun maailmalla myrskyää ja ihmisten luottamus huomiseen on koetuksella, tarvitaan pelkän niukkuuden ja kurjuuden sijaan luottamusta huomiseen vahvistavaa, ihmisten arjen sujuvuutta edistävää sekä aidosti tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa.
Haluan omalta osaltani olla rakentamassa Jyväskylää ja Keski-Suomea, jossa ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnista huolehditaan, koulutukseen ja sivistykseen panostetaan sekä, jossa jokaisen on hyvä ja turvallista kasvaa, elää ja vanheta aina vauvasta vaariin saakka.
3+3 TEEMAA ALUE- JA KUNTAVAALEIHIN
-
Haluan, että jokainen keskisuomalainen voi asuinpaikastaan tai varallisuudestaan huolimatta luottaa siihen, että myös tulevaisuudessa on mahdollisuus hoivaan ja hoitoon oikea-aikaisesti eli juuri sillä hetkellä kuin sille on tarvetta.
Nopea ja oikea-aikainen hoitoon pääsy vähentää inhimillistä kärsimystä sekä samalla ohjaa rajallisia resursseja oikeaan suuntaan. Pahimmillaan hoitojonoissa odottaminen pahentaa sairauksia, lisää inhimillistä kärsimystä sekä kasvattaa kalliiden palveluiden tarvetta.
Keski-Suomen hyvinvointialueella on turvattava hoitoon pääsy kahdessa viikossa myös tulevaisuudessa.
-
Turvallinen ja arvokas vanhuus on jokaisen ikäihmisen oikeus. Siksi meidän tulee huolehtia, että jokaiselle ikääntyvälle on tarjolla monipuolisia sekä tarpeisiin vastaavia laadukkaita palveluita tai hoitopaikka silloin, kun sitä tarvitsee.
Kotihoidon takana on kaunis ajatus siitä, että ikääntyvä saisi asua omassa kodissaan sekä tutussa ympäristössä mahdollisimman pitkään. Tämä ei kuitenkaan toteudu ilman riittäviä panostuksia sekä resursseja kotihoitoon. Hyvinvointialueella tulee panostaa nykyistä enemmän kotihoitoon, sillä kotihoito on yhtä tärkeää kuin palveluasuminen ja hoivahoito. Kuitenkaan panostukset kotihoitoon tai vaikkapa palveluasumiseen eivät saa poissulkea panostuksia toisiin.
-
Laadukkaiden palveluiden järjestämiseksi tarvitsemme riittävästi henkilöstöä. Henkilöstön hyvinvoinnista ja työoloista huolehtimalla, voimme edistää sitä, että he voivat tehdä ja suoriutua työstään hyvinvoivina ja motivoituneina.
Hyvällä johtamisella voimme parantaa henkilöstön jaksamista ja hyvinvointia sekä kasvattaa hyvinvointialueen tarjoamien työpaikkojen kiinnostavuutta. Lisäksi hyvinvointialueella tulee panostaa terveellisiin ja turvallisiin työoloihin sekä henkilöstön työhyvinvointiin.
Riittävällä henkilöstöllä voimme huolehtia palveluiden laadusta sekä siitä, ettei henkilöstön kuormitus ole kohtuutonta.
-
Kokonaisvaltainen hyvinvointi on meidän jokaisen elämisen ja toimimisen peruslähtökohta. Hyvinvointi on voimavara, johon vaikuttaa sosiaaliset ja taloudelliset olosuhteet sekä elinympäristömme.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun ollessa hyvinvointialueella, jää kaupungin vastuulle kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen onkin yksi kaupungin keskeisimmistä tehtävä nyt ja tulevaisuudessa.
Kaikkien saavutettavissa olevat kulttuuri- ja liikuntapalvelut lisäävät kaupunkilaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Matalan kynnyksen sivistys- ja kulttuuripalvelut kuten kirjastot tulee olla kaikkien saavutettavissa sekä kulttuuri-investointien aikatauluista tulee pitää kiinni. Lähiliikuntapaikoista kuten lenkkipoluista, leikkipaikoista sekä palloilukentistä tulee huolehtia ympärärivuoden. Investoitaessa liikuntapaikkoihin tulee huolehtia siitä, että liikuntapaikkamaksuista ei tule estettä yksilöille liikkua tai seuroille toimia. Saavutettavat sekä laadukkaat kulttuuri- ja liikuntapalvelut ovat myös tärkeitä veto-ja pitovoimatekijöitä.
Parannetaan kaupunkilaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia satsaamalla kulttuuri- ja liikuntapalveluihin, parantamalla arjen turvallisuuden tunnetta sekä panostamalla vehreään kaupunkiympäristöön. Huomioidaan myös elinympäristömme hyvinvointi osana päätöksentekoa.
-
Tulevaisuuden Jyväskylän tulee olla ihmisten arjen kannalta toimiva, elinvoimainen sekä ilmastoystävällinen kaupunki. Kaupunki, jossa kaupunkisuunnittelun lähtökohtana on rakentaa mahdollisimman viihtyisää, terveellistä sekä turvallista kaupunkiympäristöä, sillä elinympäristöllämme on suuri vaikutus hyvinvointiimme sekä elämänlaatuumme.
Viihtyisät kadut ja vehreät kaupunkialueet tukevat kaupunkilaisten hyvinvointia sekä kutsuvat viihtymään ja viettämään aikaa kaupungissamme. Kävelijöille sekä pyöräilijöille varattu katutila kannustaa liikkumaan kaduilla sekä katukasvillisuus ja viheralueet vahvistavat viihtyvyyttä kaupunkitilassa sekä edistävät kaupunkilaisten hyvinvointia.
Katukasvillisuus tai kaupunkitilassa sijaitsevat virkistysalueet eivät kuitenkaan riitä, vaan tulee kaupungin turvata ja lisätä myös tulevaisuudessa kaupunkilaisten mahdollisuuksia saavutettavaan ja monipuoliseen lähiluontoon kuten hyväkuntoisiin sekä esteettömiin luontopolkuihin. Lisäksi kaupungin tulee rakennushankkeiden yhteydessä pyrkiä ratkaisuihin, joissa puustoa ja kasvillisuutta voidaan säästää mahdollisimman paljon. Vaihto-ehtoisesti kaupungin tulee suojella ja ennallistaa luontokohteita toisaalla luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi.
-
Elinvoimainen ja kasvava Jyväskylä on koko Jyväskylän seudun, Keski-Suomen ja kaikkien keskisuomalaisten etu - toimivathan kaupungit Suomen kasvun vetureina.
Jotta kaupunki voi panostaa esimerkiksi jyväskyläläisten kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeviin palveluihin kuten sivistys-, kulttuuri- ja liikuntapalveluihin, tulee itse kaupungin voida hyvin. Elinvoimainen, kasvava ja taloudellisesti hyvinvoiva kaupunki voi tehdä enemmän kaupunkilaisten hyväksi.
Vahvistetaan kaupungin kasvua parantamalla kaupungin houkuttelevuutta sekä veto- ja pitovoimaa sekä hoidetaan ja tasapainotetaan kaupungin taloutta vastuullisesti keinoilla, jotka eivät heikennä kaupungin veto- ja pitovoimaa.
Lisäksi Jyväskylän tulee olla opiskelijaystävällinen kaupunki opintojen aikana sekä houkutteleva vaihtoehto jäädä rakentamaan tulevaisuutta opintojen jälkeen. Kaupungin tulee yhteistyössä yritysten kanssa edistää korkeakouluopiskelijoiden työllistymistä opintojen aikana sekä valmistumisen jälkeen Jyväskylän alueelle.